Kilimandżaro to jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo często gości w moim domu. Przygotowanie ciasta jest pracochłonne, ale uwierzcie mi, naprawdę warto!!! Połączenie biszkoptu kakaowego, jabłek, pierników i kremu budyniowego sprawia, że moje kubki smakowe szaleją. Dodatkowych doznań smakowych dostarcza mleczna czekolada w postaci polewy, która jest "wisienką na torcie" tego ciasta, jej mleczny smak dodatkowo podkreśla walory smakowe Kilimandżaro. Gorąco polecam !!!
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 7 jaj,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 5 łyżek kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 2 łyżki masła.
Masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- kostka masła.
Dodatkowo:
- 2 opakowania pierników,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej,
- 5 łyżek mleka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, cały czas miksując dodać cukier i żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Masa jabłkowa:
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać masło, smażyć około 15 minut. Kolejno dodać galaretki, wszystko razem wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Masa budyniowa:
W misce zmiksować wszystkie składniki (oprócz masła). Kolejno masę przelać do garnka. Postawić garnek na mały ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Masa będzie gotowa w momencie gdy zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Następnie mikserem utrzeć masło. Cały czas ucierając dodawać po łyżce masy budyniowej. Gotową masę budyniową odstawić w chłodne miejsce.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wymieszać z mlekiem.
Przełożenie:
- blat biszkoptowy,
- masa jabłkowa,
- pierniki,
- masa budyniowa,
- blat biszkoptowy,
- polewa czekoladowa.
To ciasto wygląda obłęnie, z chęcią bym je spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, gwarantuję Ci, że ciasto smakuje wyśmienicie :-)
UsuńŁał....ale wypas. pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńSuper wygląda, jadłam kiedyś podobne ciasto, tylko warstwy były inaczej poukładane :)
OdpowiedzUsuńKolejność warstw dowolna ;-)
UsuńWygląda rewelacyjnie :) Bogactwo smaków.
OdpowiedzUsuńRacja, bogactwo smaków ,których połączenie komponuje się idealnie :-)
UsuńBardzo okazałe,spróbowałabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńAguś, zapraszam na kawałeczek :-)
UsuńNa bogato :) Od dawna mnie kusi i nie mogę się zebrać, a u Ciebie tak smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPowaliło mnie pierwsze zdjęcie :D no wyglada przepysznie!!! a ja właśnie kawkę popijam.....i aż ślinka mi cieknie ;)
OdpowiedzUsuńOoo do kawki takie ciacho wręcz wskazane ;-)
UsuńNie jadłam, ale spróbowałabym chętnie...
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda i na pewno tak smakuje:-)
OdpowiedzUsuń