SKŁADNIKI
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 ugotowane żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- 3/4 kostki schłodzonego masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej,
- migdały,
- kolorowa kandyzowana skórka pomarańczowa,
- lukier.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą, posiekanym masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i startymi żółtkami. Wlać 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Masę kajmakową przełożyć do miski, umieścić na garnku z gotującą się wodą, dobrze wymieszać.
Wystudzone ciasto polać gorącą masą kajmakową, wierzch wyrównać. Mazurka udekorować lukrem, migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
W przygotowaniu świątecznych smakołyków pomagały mi moje ośmioletnie siostrzenice. Ich pomoc i radość z przygotowanych słodkości jest nieoceniona :-) Poniżej mazurek przygotowany przez Julię i Olę :-)
A wszystkim moim czytelnikom, życzę:
Mazurków kajmakowych i bazi srebrzystych,
Bogatego zająca i kurczaczków puszystych,
Świątecznego nastroju, biesiady obfitej,
Lukrowego baranka, a w dyngusa - głowy wodą zmytej!
Wesołego Alleluja !!!
Życzy Ewelina
Życzy Ewelina
Wspaniałe mazurki :-) wesołych Świąt Ewelinko, smacznego jajeczka i mokrego dyngusa, samych pyszności na stole i rodzinnej atmosfery :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-) Wesołego Alleluja!
UsuńWesołych i pysznych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny :-) Wszystkiego dobrego wam życzę :-)
UsuńMazurek kajmakowy jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Racja-najlepszy :-) Wesołego Alleluja!!!
UsuńPiękne mazury, życzę wszystkiego dobrego na święta :)
OdpowiedzUsuń