wtorek, 25 listopada 2014
Ciasto kakaowe z jabłkami
Przepis na ciasto kakaowe z jabłkami, znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i mimo swej prostoty smakuje wyjątkowo. Dzięki zawartości przyprawy do piernika idealnie sprawdzi się w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 6 jaj,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 3 łyżki kakao.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, posypać przyprawą do piernika, odstawić. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, kolejno dodać olej, mąkę, sodę i kakao, zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać jabłka, wymieszać łyżką. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo kusząco :) aromatyczne i z jabłuszkami....poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
Usuńtakie ciacho to bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Polecam przygotowanie tego ciasta :-)
Usuńkakao, piernikowa przyprawa i jabłko, mniam bardzo dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetne połączenie :-)
UsuńTakie znalezione przepisy są najlepsze :-) mniam :-) zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, stare, sprawdzone przepisy są najlepsze :-)
UsuńPodoba mi się ten przepis:) Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Ciasto wygląda bardzo smacznie. Chętnie zjadłabym choć kawałeczek.
OdpowiedzUsuńNajwyższa pora spróbować ;-)
UsuńChyba już kiedyś jadłam takie ciasto:)smaczne,wilgotne,z kubkiem mleka dobre nawet na szybkie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńSzklanka mleka zalecana jak najbardziej :-)
Usuńpiękne wyszło takie puchate :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń