Przygotowałam ciasto zwane "kantyczką". Głównie zaciekawiła mnie nazwa tego ciasta. Wg słownika języka polskiego PWN kantyczka to popularna pieśń religijna bądź książka zawierająca zbiór pieśni religijnych. W sumie, nie wiem co ta nazwa ma wspólnego z ciastem, ale mimo wszystko ciasto wyszło smakowite :-) Dzięki dużej zawartości dżemu ciasto jest wilgotne. Połączenie biszkoptów, dżemu oraz ciasta makowego, kokosowego i kakaowo-kawowego razem tworzy idealną całość. Ciasto bardzo mi smakowało, ponieważ lubię ciasta wieloskładnikowe, a w tym cieście dzieje się naprawdę dużo :-)
SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 200 g margaryny,
- 1,5 szkl. mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki suchego maku,
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 łyżki mielonej kawy,
- 2 op. okrągłych biszkoptów,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego,
- 1 słoik dżemu wiśniowego,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Potem stopniowo wsypywać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Następnie podzielić ciasto na trzy równe części. Do pierwszej należy dodać mak, do drugiej kawę i kakao, a do trzeciej wiórki kokosowe.
Kolejność układania składników na blasze wyłożonej papierem do pieczenia:
* ciasto kakaowe,
* biszkopty,
* dżem brzoskwiniowy,
* ciasto kokosowe,
* biszkopty,
* dżem wiśniowy,
* ciasto makowe.
Ciasto piec 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Zimne ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Moja mama taki piecze,smaczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :-)
UsuńA to mnie zaciekawiłaś. Nie znam takiego ciasta, nawet go nie jadłam. Wygląda pysznie, zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńOooo, no to musisz koniecznie spróbować tego ciasta Marzenko :-)
UsuńZapowiada się pysznie, lubię takie ciasta ale tego jeszcze nie piekłam!
OdpowiedzUsuń