czwartek, 9 kwietnia 2015

Kilimandżaro

Kilimandżaro to jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo często gości w moim domu. Przygotowanie ciasta jest pracochłonne, ale uwierzcie mi, naprawdę warto!!! Połączenie biszkoptu kakaowego, jabłek, pierników i kremu budyniowego sprawia, że moje kubki smakowe szaleją. Dodatkowych doznań smakowych dostarcza mleczna czekolada w postaci polewy, która jest "wisienką na torcie" tego ciasta, jej mleczny smak dodatkowo podkreśla walory smakowe Kilimandżaro. Gorąco polecam !!!





SKŁADNIKI

Ciasto:
- 7 jaj,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 5 łyżek kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 2 łyżki masła.

Masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- kostka masła.

Dodatkowo:
- 2 opakowania pierników,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej,
- 5 łyżek mleka.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto:
Białka ubić na sztywno, cały czas miksując dodać cukier i żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Masa jabłkowa:
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać masło, smażyć około 15 minut. Kolejno dodać galaretki, wszystko razem wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Masa budyniowa:
W misce zmiksować wszystkie składniki (oprócz masła). Kolejno masę  przelać do garnka. Postawić garnek na mały ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Masa będzie gotowa w momencie gdy zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Następnie mikserem utrzeć masło. Cały czas ucierając dodawać po łyżce masy budyniowej. Gotową masę budyniową odstawić w chłodne miejsce. 

Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wymieszać z mlekiem.

Przełożenie:
- blat biszkoptowy,
- masa jabłkowa,
- pierniki,
- masa budyniowa,
- blat biszkoptowy,
- polewa czekoladowa.


15 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda obłęnie, z chęcią bym je spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, gwarantuję Ci, że ciasto smakuje wyśmienicie :-)

      Usuń
  2. Łał....ale wypas. pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda, jadłam kiedyś podobne ciasto, tylko warstwy były inaczej poukładane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie :) Bogactwo smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, bogactwo smaków ,których połączenie komponuje się idealnie :-)

      Usuń
  5. Bardzo okazałe,spróbowałabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na bogato :) Od dawna mnie kusi i nie mogę się zebrać, a u Ciebie tak smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powaliło mnie pierwsze zdjęcie :D no wyglada przepysznie!!! a ja właśnie kawkę popijam.....i aż ślinka mi cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam, ale spróbowałabym chętnie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudnie wygląda i na pewno tak smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń